WORKSHOP EDITARE FOTO - Capture One + Photoshop

Am acumulat suficient de multa experienta incat sa-ti pot arata mici trucuri de editare care, adunate, iti vor face viata mult mai usoara. Acest workshop e practic o sesiune de mentoring 1 la 1 de 8-10 ore in care, indiferent de stilul de fotografie adoptat sau de maniera ta de editare, vom reusi impreuna sa optimizam intregul tau workflow, de la copierea imaginii din aparat si pana la livrarea acesteia. Si pentru ca am un suflet mare si bun, da' si pentru ca nu dau doi bani pe legile nescrise ale marketing-ului, n-o sa te pun sa citesti tot "carnatul" de mai jos pentru a afla pretul workshopului si-ti voi spune de la-nceput ca tariful e de 1.500 de lei. Cu placere.

Ce-o sa facem, ce-o sa-ti arat, ce-o sa te-nvat?

Doamne-Doamne sau in ce putere divina crezi nu a dat oamenilor Wacom-ul degeaba. Daca nu esti familiarizat cu Wacom-ul iti voi arata de ce o tableta grafica e o unealta divina pentru editare. O sa vezi cat de usor e sa faci setarile, sa pui shortcut-uri la butoane (la o tableta mai serioasa, nu un Bamboo de jucarie) si sa te-mprietenesti putin cu ea. O sa ma-njuri la greu, cu siguranta, cateva zile daca incepi sa o folosesti, dar in final va fi o completare a ta si nu vei mai putea fara.

Soc si groaza, o sa ducem la reciclat, exact acolo unde ii e locul, Lightroom-ul. Fara pareri de rau dupa preseturi obosite o sa deschidem Capture One (C1, asa-i zicem de acuma) si-o sa ne minunam impreuna de cat de multe stie sa faca. Si cat de repede. Si cat de bine. Si cum arata fotografiile mai bine direct din camera. O sa-ti arat diferentele intre "catalogs" si "sessions", o sa-ti prezint pe scurt interfata, shortcut-urile si cateva din tool-urile care fac software-ul sa bata Lightroom-ul la fundu' gol: Layers, HDR panel, Luma Curve, Color balance sau Color Editor. O sa te simti din nou copil si-o sa simti ca ai asteptat software-ul asta toata viata ta de fotograf. Rapid, bun, intuitiv, fara glitch-uri sau bug-uri (multe).

O sa pick-uim. Pentru evenimente sau sedinte foto, o sa-ti arat diferite tehnici de a selecta fotografiile, de a le "aranja" intr-o anumita serie, de a spune o poveste coerenta si a crea o sinergie naturala (my IQ just skyrocketed) intre fotografiile color si cele alb-negru. Scopul final e de a realiza o imbinare perfecta intre fotografiile predate si de a crea efectul de "wow" clientului atunci cand acesta priveste imaginile.

Yeyy, incepem sa ne jucam in C1. Crop daca-i cazu', luminozitate, white balance, contrast, claritate, putin color grading si la final vom aplica LUTs-uri sau Style-uri daca le vom considera necesare. Astea-s ca niste preseturi de Lightroom da' mai bune. O sa copiem cat ai zice "Si in Lightroom puteai sa folosesti un fel de..." setarile de la o imagine la alta si vom avea deja workflow-ul de C1 creat pentru respectivul eveniment, sedinta foto sau ce aduci bun la workshop.

O sa exportam din C1 si pana clipim de 2 ori o sa fie gata intreg procesul.

Daca de aici crezi ca mergem in Photoshop nu poti fi mai aproape de adevar. O sa-ti arat action-uri care se potrivesc la diferite stiluri de editare si pana se face batch-ul la toate fotografiile putem bea o cafea, un ceai, merge la baie sau pur si simplu crea un moment ciudat in care sa ne uitam amandoi in telefonul propriu. Sunt si cazuri minore in care nu-ncepem cu action-urile da' pentru a afla care-s acelea, da, ai ghicit, trebuie sa participi la workshop.

Apoi, incepe cu adevarat distractia. Daca te-ai gandit instant la manele, te rog politicios apasa Alt + F4 si uita ca ai ajuns pana aici.

O sa scoatem elementele parazitare din fotografii cu ajutorul trio-ului de aur healing brush, spot healing brush si clone (nu brush) stamp tool, dar si cu content aware-ul. La clone tool o sa-ti arat ce stie sa faca wacom-ul cu pressure sensitivity si de ce e bine ca uneori (cam mereu) sa ai un flow mic la brush.

Daca sunt oameni vii prin fotografie ne vom ocupa de pielea lor. Suna ciudat? Anyway, o vom curata - pielea - (atat cat sa nu arate ca ca un plastic ieftin) si pentru asta vom folosi mai multe tehnici, iar in final cea care se va potrivi cel mai bine stilului tau va fi declarata castigatoare si incoronata cum se cuvine. Imagenomic de la Portraiture e un filtru folosit in exces cam de toata lumea. Simplu, destul de eficient, varianta unu. Varianta doi, alt filtru, Portrait Pro e o bijuterie in mainile unuia care stie ce vrea sa faca. Granita intre ok si kitsch e una extrem de subtire cand folosesti Portrait Pro-ul. De la smoothing, make up, schimbarea culorii ochilor si alte artificii, software-ul produs de Anthropics e de foarte multe ori un real ajutor. Varianta trei si cea mai folosita in ultima perioada de editorii profesionisti e Frequency Separation (FS). Adica da, o sa separam frecvente. Joase, inalte, o placere, o sa vezi. La final luminam ochii, ii scoatem in evidenta, reparam dintii daca-s stricati si ii facem mai albi. Si daca vrem sa adaugam Kg. sau sa le scoatem, sa marim un san (sau doi), sau chiar sa indreptam o privire ciunga, Liquify-ul va fi cel pe care ne vom putea baza.

Daca avem obiecte (nu oameni vii) care trebuie izolate, vom face selectia cu pen-ul, wand-ul sau noul Sensei de la Adobe, vom crea o masca si vom - jur ca nu stiu sa zic in romana sa sune normal - refine edges.

O sa-ti arat un tool interesant, un extension numit "Delicious Retouch" care, da, ai ghicit, e de-a dreptul delicios. Cu un click iti creaza layerele pentru FS sau pentru Dodge and Burn, da' mai stie si altele. Pe care, exact, o sa le descoperim impreuna.

Si cum ziceam de Dodge & Burn, asta vom face in continuare. Luminam si-ntunecam parti din fotografie. Clar, nu?

O sa-ti arat cum se pune o textura sau cum se poate schimba background-ul (in cazul unei sedinte in studio de ex.) si cat de importante sunt blending modes-urile.

Incepem sa ne apropiem de final si daca vrem sa ne mai jucam putin cu color grading-ul, o putem face cu Color Balance sau Selective Color. Sau sa iti arat alt extension "smecher" - Infinite Color Panel de la Pratik. Daca stii cine-i Pratik si ce face, poate nu ai nevoie totusi de workshop-ul asta.

Putem folosi celebrele filtre de la NIK, Color Efex pentru diferite efecte aduse fotografiei, Silver Efex pentru a converti imaginea in alb-negru sau Viveza care e excelent datorita Control Point-urilor. La Color Efex, kitsch-ul si efectele manelistice sunt la tot pasul, dar cu putina atentie poti aduce imbunatatiri unei fotografii in loc sa o distrugi.

Inainte de a trece finish-ul apas cu-ncredere Ctrl + H, shortcut facut de mine pentru a deschide Exposure X5. Exposure, nu BMW. Fostul Alien Skin Exposure, un diamant de bijuterie de software pretios. De aici adaugi "personal touch-ul" fotografiei inainte sa apesi intr-o fractiune de secunda superba combinatie Ctrl+Shift+E si apoi Ctrl+S.

Dupa, trecem la urmatoarea fotografie. Si dupa sute sau chiar mii de fotografii editate (nu impreuna), workflow-ul prezentat mai sus se va realiza aproape singur, din action-uri, shortcut-uri si putin dat cu brushu', pe ici pe colo. Iar timpul petrecut la editarea unei sedinte, a unui eveniment sau proiect se va reduce considerabil.

Simple as that.

Apa, sucul, cafeaua si ceaiul sunt mereu pregatite, iar la pranz fac cinste cu o pizza, sushi, burger sau ce-ti trage cu ochiu' pe food panda (no affiliate link). Si dupa ce terminam cu editatu', daca ne mai tine varsta si ne vine chefu', putem savura o bere (sau mai multe?) buna sau un vin delicios.

Pentru orice nelamuriri, intrebari, curs valutar sau opinii despre politicile externe, scrie-mi cu-ncredere folosind formularul de contact din site sau trimite un porumbel alb-negru la adrian@foto27.ro.

Sa ne vedem voiosi si sanatosi!

Instagram Feed